aawfeasefzwerfxetwrtertegr
rfewtf4e

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας/ ΤΟΜΕΑΣ 2 (Οργανικής Χημείας, Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας, Χημείας Τροφίμων, Βιοχημείας και Κλινικής Χημείας

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ιδρύθηκε επίσημα το 1837.

Είναι το κορυφαίο και πιο γνωστό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμες εκπαιδευτικές υπηρεσίες

sre5rsgewq4rswerers4wetr3sw
ferasfzweafextv

  • Το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων (ΕΧΤ) του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει 100-ετή εμπειρία στην μελέτη της επιστήμης των τροφίμων και διεξάγει έρευνα αιχμής στους τομείς της Χημείας Τροφίμων, της Μικροβιολογίας Τροφίμων, της Ανάλυσης Τροφίμων με έμφαση στις ενόργανες μεθόδους και της Ανθρώπινης Διατροφής. Οι κύριες πηγές χρηματοδότησης του ΕΧΤ είναι ανταγωνιστικά διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα (Horizon Europe, PRIMA,ΕΠΑΝΕΚ – ΕΣΠΑ, Περιφερειακά Προγράμματα κ.α) στην επιτυχή υλοποίηση των οποίων έχει μακρά εμπειρία. Αυτή τη στιγμή το ΕΧΤ συμμετέχει σε 7 ενεργά Ευρωπαϊκά προγράμματα και 5 εθνικά, τόσο σαν Συντονιστής Φορέας όσο και σαν συνεργαζόμενος Φορέας (ενδεικτικά: Fairomics – FAIRification of multiOmics data to link databases and create knowlede graphs for fermented foods, HORI-ZON-MSCA-2022-DN-01-01, Εxcel4Med – Excellence hub in green technologies: Introducing innovation ecosystems in the Mediterranean food value chain, HORIZON-WIDERA-2022- ACCESS-04, Υδροτομώ – Ανάπτυξη και Εγκατάσταση καινοτόμων τεχνολογιών στην Καλλιέργεια ρυζιού για την βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ΕΣΠΑ 2014-2020) https://foodscience.chem.uoa.gr/el/ereyna

  • Ερευνητική Υποδομή Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ

  • Το εργαστήριο χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. διαθέτει κατάλληλους χώρους χημικής ανάλυσης τροφίμων και κατάλληλο εξοπλισμό όπως UHPLC-tUV, GCMS, HPLC-DAD, GCFID και υπάρχει πρόσβαση στον εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί στο Core Facility του Τμήματος Χημείας https://hub.uoa.gr/core-facilities-nkua , όπως:
    • 1) Σύστημα φασματομετρίας υψηλής διακριτικής ικανότητας (MALDI Imaging-IMS- QTOFMS με nanoLC),
    • 2) Συστήματα διαδοχικής φασματομετρίας μάζας συνδυασμένο με υγροχρωματογραφία υψηλής απόδοσης (LC-MS/MS),
    • 3) Πλατφόρμα ολοκληρωμένου συστήματος Κρυσταλλογραφίας για προσδιορισμό δομής με περίθλαση ακτίνιων-Χ (XRD),
    • 4) Σύγχρονη μονάδα ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (ΤΕΜ),
    • 5) Φασματόμετρο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) 500 ΜΗz με cryoprobe..

σφωσγδωσχσετρε
ςραεςφ;φρε

Η ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική Εταιρεία δραστηριοποιείται στην επιλογή, τον έλεγχο, την τυποποίηση, την συσκευασία και την εμπορία Ελληνικού μελιού, προϊόντων μέλισσας και παραδοσιακών προϊόντων, που διατίθενται τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη αγορά.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδική ποιότητα του ελληνικού μελιού και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του, η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί από το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 2200 και το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001.

Η Αττική – Πίττας διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση των Παραδοτέων του Έργου όπως Ζυγός ακριβείας, pHμετρο ΗΑΝΝΑ, Αγωγιμόμετρο ΗΑΝΝΑ, Μικροσκόπια OLYMPUS CH-2, Στερεοσκόπιο Nova HST 65-1A, Κλίβανος, Επιτραπέζια φυγόκεντρος, Φωτόμετρα HITACHI U2001 διπλής δέσμης, Υδατόλουτρ o, Vortex Genie 2 και Μικροπιπέτες ρυθμιζόμενου όγκου.

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται συστήματα αυτοματοποίησης για τη παρακολούθηση και τον έλεγχο της “παραγωγικής” διαδικασίας κάνοντας πλήρης ιχνηλασιμότητα από τον παραγωγό έως την τελική συσκευασία.

Επίσης, το εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου είναι επανδρωμένο με πολλούς επιστήμονες, έμπειρους όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους στο μέλι καθώς και έμπειρους γευσιγνώστες μελιού οι οποίοι καθημερινώς ελέγχουν τόσο τα δείγματα αλλά κι όλες τις παρτίδες τελικού προϊόντος που συσκευάζονται